Perjantai, Huhtikuu 20, 2018, 13:53

Tarina paremmasta palautumisesta ei ole satua.

 

Välillä hyvinvointihankkeita hankitaan yrityksiin ns. virkistyspäivän tai henkilöstölahjan ajatuksella. Useasti hyvinvointihankkeen tavoitteena on esim. työn tauottaminen erilaisten aktiviteettien tai rentoutumisharjoitteiden avulla. Panostus nähdään yksittäisenä toimenpiteenä, ilman pidempiaikaisten vaikutusten seuraamista.

Yhä useammin henkilön kyky vastaanottaa ylimääräistä aktiviteettiä on heikentynyt ja ylimääräinen kuormitus aiheuttaa vain lisää kuormitusta. Rentoutumisharjoitusten teho on myös kyseenalainen - jos palautumista ei tapahdu yön aikana, miten pystyy palautumaan hereillä ollessa?

Jokainen meistä on yksilö ja meillä on erilainen kyky vastaanottaa vuorokauden tuomaa kuormitusta. Kuormitus voi olla joko fyysistä, psyykkistä tai molempia. Yhteinen tekijä meille kaikille on se, että tarvitsemme kuormituksen vastapainoksi riittävästi palauttavaa unta, jotta sekä psyykkistä että fyysistä palautumista unen aikana tapahtuisi riittävästi.  Alla on esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun uniajasta saadaan palauttava:

Ensimmäinen kartoitus osoitti, että unen palauttavuus oli heikolla tasolla. Jatkuvasta väsymystilasta johtuen palautumista ei tapahtunut hereillä olon aikana ja stressin tuntemuskin oli voimakasta. Koettu hyvinvointikin oli heikentynyt.

 

Palautumisen lähtötilanne

Hyvinvointihankkeen aikana palautuminen parani sekä unessa että hereillä ollessa.

Hyvinvointihankkeen jälkeen palautuminen oli noussut merkittävästi.

 

Toisessa kartoituksessa palautumisen osuus unijaksosta oli parantunut 39 % ja palautumista tapahtui hereillä ollessa 45 % enemmän. Olotilakaan ei ollut enää niin stressaantunut: muutos parempaan suuntaan oli merkittävä.

Kaikki tämä saatiin aikaiseksi siten, että keskityttiin juurisyyhyn – miksi uniaika ei ole riittävän palauttavaa? Yksilövalmennuksen aikana tunnistettiin häiriötekijöitä ja muutettiin päivittäistä toimintaa siten, että se olisi palautumista tukeva. Seurantamittaus osoitti, että tehdyt muutokset olivat oikeita ja palautumista alkoi tapahtumaan huomattavasti enemmän.  

Hyvinvointihankkeella kannattaa olla selkeä tavoite, jota pystytään mittaamaan. Onnistuneen hankkeen myötä henkilöstö voi paremmin, suoriutuu tehokkaammin työstään sekä pystyy rentoutumaan ja palautumaan vapaa-ajallaan. Työnantajan tarjotessa avaimet parempaan hyvinvointiin, hän osoittaa välittävänsä. Hyvinvoiva työntekijä kokee itsensä sekä työnsä merkitykselliseksi, mikä voi lisätä hänen sitoutumistaan työtään ja työnantajaansa kohtaan huomattavasti.

Lue lisää hyvinvointivalmennuksistamme, eli siitä miten voimme lisätä hyvinvointia ja työtyytyväisyyttä teillä!